Multiple sclerose is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen.

De animatie hieronder legt in begrijpelijke taal uit wat MS is.

Het centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen. Deze cellen zijn allemaal met elkaar verbonden via zenuwuitlopers. Deze uitlopers hebben een isolerende laag die myeline heet. Hier gaat het mis als je MS hebt: door ontstekingen in het zenuwstelsel beschadigt de myeline, een beschermlaagje rond je zenuwvezels.

Dit betekent dat je hersenen prikkels en signalen niet goed meer kunnen verzenden naar bijvoorbeeld je armen. Deze kun je dan minder makkelijk bewegen.

Schub

Je afweersysteem valt de eigen zenuwcellen aan. Daarom wordt MS ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Zo’n aanval noem je schub (spreek uit als sjoep) en veroorzaakt een ontsteking. Hierdoor ervaar je opeens klachten. Wanneer de ontsteking verdwijnt, verdwijnen vaak ook je klachten. Dit kan binnen een paar dagen tot een paar weken gebeuren. De ontstekingen veranderen uiteindelijk in harde plekken in het zenuwstelsel. Letterlijk betekent multiple sclerose dan ook meervoudige (multiple) littekens (sclerose).

Myeline

Naast ontstekingen krijg je vaak ook te maken met een ander ziekteproces: het zenuwweefsel werkt langzaamaan steeds slechter. Dit komt doordat je afweersysteem bij schubs het myelinelaagje niet alleen aanvalt maar dikwijls uiteindelijk vernietigt. Wat je hiervan merkt? Meer klachten en weinig verbetering. Kortom, een langzame, algehele achteruitgang, al geldt dit lang niet voor alle mensen met MS.

Iedereen ervaart MS anders

MS verloopt bij iedereen anders. Vooraf valt niet te zeggen hoe de ziekte bij jou verloopt en welke klachten je krijgt. De een ervaart klachten die een ander nooit krijgt. Ook de ernst van zo’n klacht verschilt vaak. Neem bijvoorbeeld krachtverlies in je benen: sommigen ervaren zware benen, anderen belanden in een rolstoel. Maar wist je dat 80% van de mensen met MS na tien jaar gewoon nog kan lopen?

Vaker MS in koudere landen

Opvallend is dat MS vaker voorkomt in koudere landen dan in warmere landen. Woon je in Nederland? Dan heb je een grotere kans om MS te krijgen dan wanneer je bijvoorbeeld in Italië woont. Je zou kunnen zeggen: hoe verder van de evenaar je woont, hoe groter de kans op MS.

In ons land hebben circa 34.000 mensen MS. Het valt op dat vrouwen vaker MS krijgen dan mannen. De eerste klachten treden vaak op tussen de 15 en 50 jaar.

Welke soorten MS zijn er:

           ·          Relapsing Remitting MS

           ·          Secundair Progressieve MS

           ·          Benigne MS

           ·          Primair Progressieve MS

Relapsing Remitting MS (RRMS)

RRMS is de meest voorkomende vorm van MS: zo’n 85 procent van mensen met MS heeft deze vorm. Je klachten verlopen in een golfbeweging: periodes van aanvallen (relapsing) wisselen af met die van herstel (remitting). Verdwijnt de ontsteking? Dan nemen je klachten af en ga je herstellen. Deze ups en downs komen gemiddeld zo’n drie keer per jaar voor.

Secundair Progressieve MS (SPMS)

Circa dertig procent van mensen met RRMS krijgt na tien jaar te maken met een nieuwe MS-fase: SPMS. Je hebt dan bijna geen aanvallen meer, maar je lichaamsfuncties raken wél beschadigd. Dit merk je doordat je bijvoorbeeld moeilijker kunt lopen. Of dat je je evenwicht verliest. Helaas ga je langzaamaan achteruit — tussentijds is er jammer genoeg geen herstel.

Milde of benigne MS

Bij de milde of benigne vorm van MS zit er veel tijd tussen de aanvallen, soms wel meer dan tien jaar. Ook is het mogelijk dat je maar één aanval krijgt. Je afweersysteem valt de eigen zenuwcellen nauwelijks aan. Hierdoor blijven ze onbeschadigd. Van iedereen met MS heeft ongeveer tien procent deze milde vorm van MS — vaak vrouwen jonger dan veertig jaar.

Primair Progressieve MS (PPMS)

Dit is de vorm die ik heb.

De minst voorkomende vorm van MS is PPMS. Deze vorm komt voor bij maar vijf procent van de mensen met MS. Bij PPMS is je ruggenmerg aangetast en merk je direct vanaf het begin achteruitgang: beide benen verstijven en verzwakken. Ook merk je dat de kracht in je benen steeds minder wordt. Gelukkig kan ik dmv fysiotherapie bij Fysio-Brielle mijn benen sterk houden, mijn armen, mijn balans en mijn conditie op peil houden. Opvallend is dat PPMS geen aanvallen kent. De eerste symptomen ervaar je vaak pas na je veertigste.

Deze oefening versterkt mijn armspieren
Hier werk ik aan mijn algehele conditie
En ook werk ik hard aan mijn balans